Βασική Διαχείριση Τραυματία

0
3687

Εικόνα4Αγαπητοί Συμφοιτητές,

Το Παράρτημα Πατρών της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας σας προσκαλεί στη “ Βασική Διαχείριση Τραυματία ”. Η εκδήλωση αποτελείται από δύο μέρη. Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 και ώρα 16:00, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, θα πραγματοποιηθεί θεωρητική Διαδραστική Παρουσίαση σχετικά με την προσέγγιση ενός πολυτραυματία, ενώ το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:00, στο Ανατομείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα πραγματοποιηθεί Workshop Συρραφής Τραύματος και Διασωλήνωσης Ασθενούς σε συνεργασία με τη Χειρουργική και την Παιδοχειρουργική Κλινική και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τους Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, υπό την Αιγίδα του Εργαστηρίου Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Διαδραστική Παρουσίαση Προσέγγισης Πολυτραυματία & Διασωλήνωσης

Κατά τη διάρκεια της διαδραστικής παρουσίασης, οι εκπαιδευτές θα παρουσιάσουν με τη βοήθεια ενός ηθοποιού τη διαδικασία προσέγγισης και διαχείρισης ενός πολυτραυματία, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές για τη διασωλήνωση ενός ασθενούς με τη χρήση ειδικών προπλασμάτων.

Η είσοδος για τον κάθε ενδιαφερόμενο θα είναι ελεύθερη, η εγγραφή στην Διαδραστική Παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί κατά την έναρξη της στο χώρο του Αμφιθεάτρου του Νοσοκομείου, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες σε ηλεκτρονική μορφή τα πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι της διαδραστικής παρουσίασης είναι η κ. Φλίγκου Φωτεινή, Χειρουργός, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Παρακολούθησης Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών,ο κ. Παναγόπουλος Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής ΠΓΝΠ και ο κ. Σκρουμπής Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

Πρόγραμμα
15:45 – 16:00 Εγγραφές
16:00 – 17:45 Προσέγγιση Πολυτραυματία : Σενάρια Τραύματος σε υποδυόμενο τραυματία

Παναγόπουλος Κωνσταντίνος,

Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής ΠΓΝΠ

Σκρουμπής Γεώργιος,

Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

17:45 – 18:00 Διάλειμμα
18:00 – 19:00 Αρχές Διαχείρισης Αεραγωγού

Φλίγκου Φωτεινή,

Χειρουργός, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Παρακολούθησης Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Workshop Συρραφής Τραύματος & Διασωλήνωσης

Στο Workshop, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν σε βασικές τεχνικές συρραφής και αφαίρεσης ραμμάτων πάνω σε οργανικά μοντέλα, καθώς και στη διαδικασία διασωλήνωσης ασθενούς και διαχείρισης αεραγωγού με τη χρήση ειδικών προπλασμάτων.

Αναφορικά με τη συρραφή οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στις παρακάτω τεχνικές :

  1. Απλή διακεκομμένη ραφή
  2. Οριζόντια και Κάθετη ραφή «Π» (mattress)
  3. Συνεχόμενη ραφή
  4. Ενδοδερμική ραφή

Όσον αφορά τη διασωλήνωση και τη διαχείριση αεραγωγού θα γίνει εκμάθηση των τριών παρακάτω τεχνικών :

  1. Απελευθέρωση αεραγωγού & χορήγηση Ο2
  2. Αερισμός με προσωπίδα & αυτοδιατεινόμενο ασκό
  3. Τοποθέτηση στοματοφαρυγγικού αεραγωγού, ρινοφαρυγγικού αεραγωγού, ρινοφαρυγγικού αεραγωγού, λαρυγγικής μάσκας & ενδοτραχειακού σωλήνα

Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε 2 ομάδες των 25 ατόμων οι οποίες θα πραγματοποιήσουν εναλλάξ το κομμάτι της Συρραφής και της Διασωλήνωσης υπό την καθοδήγηση των Καθηγητών και Ειδικευόμενων Ιατρών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.

Και οι δύο φάσεις του Workshop θα περιλαμβάνουν θεωρητικό υπόβαθρο ώστε οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με το αντικείμενο. Ωστόσο το πρακτικό μέρος που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Workshop αποτελεί άμεση επέκταση της διαδραστικής παρουσίασης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και συνιστάται η παρακολούθησή της από τους επιλαχόντες συμμετέχοντες. Επίσης απαραίτητη είναι η παρακολούθηση και των δύο μερών του Workshop από τους επιλαχόντες φοιτητές.Στο τέλος του Workshop θα αποσταλλούν στους συμμετέχοντες σε ηλεκτρονική μορφή τα πιστοποιητικά παρακολούθησης. Οι ώρες των επιμέρους ομάδων θα ανακοινωθούν με τα αποτελέσματα της κληρωσης.

Η επιλογή των ατόμων που θα συμμετέχουν στο Workshop θα πραγματοποιηθεί με κλήρωση με τη χρήση της πλατφόρμας www.random.org. Οι επιλαχόντες θα εκπροσωπούν όλα τα έτη φοίτησης, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα μεγαλύτερα έτη. Σημειώνεται ότι η Οργανωτική Επιτροπή ΔΕΝ έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Workshop.

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του Workshop είναι η κ. Φλίγκου Φωτεινή, Χειρουργός, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Παρακολούθησης Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και ο κ. Σινωπίδης Ξενοφών, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοχειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε τη φόρμα συμμετοχής στο Workshop.

 

Προθεσμία Υποβολής Δηλώσεων Workshop : Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

 

Περιμένουμε με χαρά τις αιτήσεις σας !

Εκ μέρους της

Οργανωτικής Επιτροπής του Παραρτήματος Πατρών.