Η Δωρεά Μυελού

Τι είναι ο Μυελός των Οστών;

 

Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό των οστών του σώματος και περιέχει τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα από τα οποία παράγονται όλα τα κύτταρα του αίματος (ερυθρά, λευκά, αιμοπετάλια).

 

 

Πότε πραγματοποιείται Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών; 

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων από το μυελό των οστών αποτελεί θεραπεία για ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νεοπλασματικά (πχ Λευχαιμία) και μη νοσήματα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο. Στόχος της μεταμόσχευσης είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών με υγιή κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από ένα συγγενή ή μη συγγενή, εθελοντή δότη και δημιουργούν στο λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα.

 

Είναι εύκολο να βρεθεί Συμβατός Δότης;

 

Η ανεύρεση δύο ατόμων με απόλυτη συμβατότητα είναι δύσκολη λόγω γενετικής ποικιλομορφίας (ΗLA αντιγόνα) και δεν είναι τόσο εύκολη η συμβατότητα όπως στην αιμοδοσία. Το 20% των ασθενών δεν βρίσκει συμβατό δότη, ενώ το 70% δεν βρίσκει δότη μέσα στην οικογένεια.

 

 

Πώς μπορώ να γίνω Εθελοντής Δότης;

 

Η εγγραφή ενός εθελοντή δότη γίνεται εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι μεταξύ 18 – 45 χρονών, σε καλή κατάσταση υγείας και πρόθυμος να βοηθήσει. Αν πληρούνται  αυτά τα κριτήρια τότε:

1) Συμπληρώνει την αίτηση εγγραφής δότη αιμοποιητικών κυττάρων.

2) Λαμβάνεται δείγμα για εργαστηριακή ανάλυση από το εσωτερικό της παρειάς με μια μπατονέτα.

3) Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο (BMDW) Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

 

Τι συμβαίνει αν βρεθώ Συμβατός με κάποιον;

 

1)Καλείσαι να επιβεβαιώσεις ότι όντως ενδιαφέρεσαι να δωρίσεις αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα.

2) Υποβάλλεσαι σε δωρεάν λεπτομερή ιατρικό έλεγχο για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση υγείας σου

3) Δωρίζεις το μόσχευμα.

 

Πώς γίνεται η λήψη των Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων;

 

Η λήψη του μοσχεύματος γίνεται με δύο τρόπους:

1) Με συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα με τρόπο παρόμοιο με της αιμοδοσίας με ένα μηχάνημα κυτταραφαίρεσης σε μια διαδικασία που διαρκεί 2 – 4 ώρες και προϋποθέτει τη λήψη ενός αυξητικού παράγοντα για την κινητοποίηση των αρχέγονων κυττάρων 4 ημέρες πριν τη λήψη.

 

 

2) Με παρακέντηση των οστών της λεκάνης χωρίς χειρουργική τομή υπό γενική αναισθησία όπου αφαιρείται το 5% του μυελού το οποίο αναπληρώνεται σε μερικές ημέρες

 

Καμία από τις δύο διαδικασίες δεν είναι επικίνδυνη για τον δότη.

 

Τελικά γιατί να γίνω Δότης;

Γιατί με μια τόσο απλή πράξη μπορείς να σώσεις μια ζωή . . .